marți, 14 decembrie 2010

REVOLTA TRUPULUI

REVOLTA TRUPULUI
Autor: Alice Miller

Psihoterapeutii au ajuns la concluzia ca oamenii maltrataţi in copilărie pot încerca sa respecte cea de-a cincea porunca, "Cinsteste pe tatăl tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie tie si multi am sa trăieşti pe pamant", numai printr-o refulare masiva si prin disocierea emoţiilor lor reale.
Acestia nu-si pot respecta si iubi parmtii pentru ca inca se tem inconştient de ei.
Chiar si când isi doresc acest lucru, nu pot dezvolta o relaţie relaxata si bazata pe încredere.
Ceea ce se poate constata in mod obişnuit este mai curând o legătura patogena, care consta din teama si sentimentul obligaţiei; ea nu poate fi numita insa dragoste adevărata, ci o aparenta, o faţada. La aceasta se adaugă faptul ca oamenii care au fost maltrataţi in copilărie spera, adesea toata viata, sa primească in sfarsit iubirea pe care n-au cunoscut-o niciodată.
Aceste aşteptări ale lor le întăresc legătura cu parmtii, care in religie este numita iubire si preţuita ca virtute.
Din păcate, acest lucru se întâmpla in majoritatea terapiilor pentru ca in acestea domneşte morala tradiţionala. Totuşi, preţul pentru aceasta morala este plătit de trup.
Când un om crede ca simte ceea ce ar trebui sa simta si încearcă permanent sa nu simta ceea ce este interzis sa simta, atunci sau se îmbolnăveşte, sau, daca isi lasă copiii sa plătească pentru asta folosmdu-i ca suprafaţa de proiecţie pentru emoţiile lor nemarturisite, nu se îmbolnăveşte.
Ma refer aici la descoperirea legitimităţii psihobiologice care a fost ascunsa mult, foarte mult timp de cerinţele religioase si morale.
Prima parte a acestei carti prezintă aceasta legitimitate cu ajutorul mai multor biografii ale unor personalităţi celebre.
Celelalte doua parti arata calea adevăratei comunicări, care poate duce la ieşirea din cercul VICIOS al autoamagirilor si poate înlesni eliberarea de simptome.

Niciun comentariu: